Énekkarunk Olaszországban - A Budapest XX. Kerületi Lázár Vilmos Általános Iskola honlapja

Tartalomhoz ugrás
Énekkarunk Olaszországban
A Harmónia Gyermekkar több mint 10 éve ápol cserekapcsolatot Olaszországgal. Az Abruzzo tartományban található Cupello város felnőtt énekkara mellett, az elmúlt évben az Adriai tenger partján fekvő San Salvo hagyományőrző felnőtt együttesével is felvettük a kapcsolatot. A gyermekkar, valamint az egykori tanítványokból és szülőkből álló Bella Musica Női Kar, közösen fogadta az 54 fős olasz csoportot egy évvel ezelőtt. Így 2018 nyarán egy 56 fős, erre az alkalomra összeállt kórus utazott San Salvóba, 40 gyerek és 16 felnőtt énekessel.

A kórustagok mellett, a buszban is, de autókkal és repülővel is utaztak velünk hozzátartozók, sőt teljes családok, így összesen végül 103-an keltünk útra.
A több mint 1300 kilométernyi távolság autóbusszal való megtétele elég nagy kihívást jelentett számunkra, de a gyerekek elég könnyen vették a megpróbáltatásokat. Július 8-án éjfélkor indultunk és 3 órás megállásokkal este 7-re értünk San Salvóba.
A szülők panzióban kaptak szállást, mi pedig -a fellépők - a kisváros egyik iskolájában aludtunk.
Nagy izgalommal vártuk a találkozást, hiszen az évek alatt számos baráti kapcsolat szövődött a gyerekek között és a különböző családok között is. Egy estét az egész csapat családoknál töltött, ahol szeretetteljes vendéglátás várt bennünket.

Egyhetes ott tartózkodásunk alatt három koncertfellépés várt ránk, amelyre már januártól elkezdtük a felkészülést. Műsorunkat úgy állítottuk össze, hogy méltón képviseljük zenei kultúránkat és megismertessük népzenénket is. A világi és egyházi műveket különböző hangszerekkel és szólóénekkel színesítettük, de helyet kapott az összeállításban filmzene és mozgással kísért musical-részlet is. Három olasz nyelvű darabbal is kedveskedtünk vendéglátóinknak.

A fellépések nagy kihívása volt, hogy este 9 –kor kezdődtek és éjféltájt fejeződtek be. Számunkra különleges élményt jelentett a nyár esti, szabad ég alatt történő éneklés.
Mindhárom szereplésünk (Casalbordino, Paglieta és San Salvo) óriási sikert aratott, az olaszok felállva tapsoltak, éljeneztek és számos alkalommal kifejezték elismerésüket. A san salvoi templom előtti téren adott műsorunkat, különösen Wolf Péter világhírű Ave Mariáját meghatottan, könnyes szemmel köszönték meg.

A szereplések mellett jutott idő kirándulásra is, melynek során például Dante: Isteni színjátékának lapjait tekinthettük meg, s az előadást tartó szerzetes gregorián éneket is énekelt nekünk. De a legnagyobb élményt a tenger jelentette.
A gyerekek sikongva élvezték a hullámokat, búvárkodtak, sok szép kagylót gyűjtöttek, többemeletes homokvárakat építettek a parton. Kipróbáltuk a zenés vízi táncot is. A tenger vize 26 fokos lehetett, mégis hűsítőleg hatott a nagy melegben.

Fontos szempont volt, hogy a hozzátartozók is jól érezzék magukat, hiszen elsősorban pihenni jöttek. Már az első napokban kiderült, hogy összetartó, segítőkész a szülők csoportja, amelyre a tengeri fürdőzésnél a gyerekek biztonsága érdekében szükség is volt. Tiszteletben tartották a kéréseinket, és nagyon hálásak voltak, hogy gyermekeiket nálunk biztonságban tudva, élvezhették az önállóságot is a nyaralásuk alatt. Nem utolsó sorban pedig büszkén hallgatták gyermekeik énekét és ennek számos alkalommal hangot is adtak.
Tartalmas, örömteli hetet töltöttünk San Salvoban. Mindent kielégítő vendéglátásban volt részünk és élveztük az olasz emberek nyitottságát, szeretetét. Intenzív érzelmekkel, hálával és szeretettel búcsúztunk. Új színekkel, érzésekkel, gondolatokkal, élményekkel gazdagodtunk valamennyien, amelyek tovább erősítették nem csak az énekkari közösségünket, hanem a szülők felénk való elkötelezettségét is.
Az egyhetes úton Holczapfel Zsuzsanna kollégám segített a gyerekek minden téren való gondozásában, munkáját, segítségét ez úton is hálásan köszönöm.
Az utazás teljes körű megszervezése és az egész program lebonyolítása rengeteg energiát és munkát kívánt tőlem, de a gyerekek öröme, a szülők elégedettsége és hálája bőven kárpótolt érte. Sok élmény szerzésére kínáltam lehetőséget, de a legszebb az, hogy a megvalósulás során én magam is rengeteg élményt szereztem és kaptam.

Néhány szülői vélemény:
” Büszkeséggel tölt el, hogy kicsit én is a kórus tagja lehettem, szülőként, fotósként, segítőként. Beleláttam ennek a kórusnak életébe, minden apró részletébe, és elmondhatom: ez egy kőkemény munka. Láthattam a hosszú út viszontagságait, hogy a gyerekek fáradtak, éhesek, nyűgösek (a felnőttek nemkülönben). Láthattam mekkora szervezést igényel ennyi ember irányítása, minden apró bajának a kezelése. Átélhettem velük a szenvedélyt, a büszkeséget, az örömöt.
Apaként könnyezni tudtam az olasz emberekkel, akiket szintén meghatott a kórus csodálatos hangja.”
„..Fellépés. Nagyon izgatottan vártam. Mint mindig. Fenomenális volt. Mint mindig. Büszke voltam rájuk. Mint mindig. Akkor, azon az estén, a főtéren jó volt magyarnak lenni, jó volt Lázárosnak lenni.”
OM azonosító: 035 157

Igazgató:
© Copyright 2019  - All Rights Reserved - Budapest XX. Kerületi Lázár Vilmos Általános Iskola. Programozás: Főző Attila, Grafika: Holczapfel Zsuzsanna.
Created with Website X5
Címünk:
Budapest 1202 Lázár utca 20.
Elérhetőségek:
Telefon: +36 30 358 1210
Titkárság/Fax: 283-09-30
Vissza a tartalomhoz